Καθώς οι μέρες του σχολείου φτάνουν στο τέλος τους για τη φετινή χρονιά, πολλοί γονείς, των οποίων τα παιδιά σταματούν τις συνεδρίες λογοθεραπείας για κάποιους μήνες, έχουν απορίες για το καλοκαιρινό πρόγραμμα. Μερικές από αυτές είναι:
Πως μπορεί το παιδί να αναπτύξει το λόγο και την ομιλία του κατά τη διάρκεια των διακοπών;
Πότε και πού μπορεί να γίνει εξάσκηση;
Τι δραστηριότητες μπορώ να κάνω;
Άρθρωση
- Αν το παιδί έχει ξεκινήσει πρόγραμμα λογοθεραπείας για την σωστή άρθρωσή του, ο γονιός μπορεί να ανατρέξει στο υλικό από την αρχή της χρονιάς και να βοηθήσει το παιδί να κάνει επανάληψη των ήχων και τα φωνημάτων τα οποία έχει δουλέψει, σύμφωνα με τις συμβουλές του λογοθεραπευτή.
- Ο γονιός μπορεί να κάνει μία λίστα «καθημερινών» λέξεων, δηλαδή αυτών που το παιδί φαίνεται να χρησιμοποιεί στην ομιλία του καθημερινά, αλλά δυσκολεύεται στη σωστή παραγωγή τους. Δουλεύοντας αυτές τις λέξεις το παιδί δέχεται ακουστικά ερεθίσματα, με αποτέλεσμα να προσπαθεί για την σωστή άρθρωση των φωνημάτων.
- Μια ακόμα πρόταση είναι η οργάνωση παιχνιδιών ανάκλησης λέξεων όπως: «Ποιος μπορεί να βρει 5 λέξεις με τον ήχο /ρ/;», «Ποιος μπορεί να πει τα περισσότερα ζώα της ζούγκλας ή τα περισσότερα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην παραλία;» κ.τ.λ.
Ομιλία
Όσον αφορά την ομιλία, υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν. Δεν χρειάζεται πολύ ώρα για εξάσκηση. Μερικά λεπτά της ώρας σε συνδυασμό με θετική ενίσχυση και επιβράβευση είναι πολύ αποτελεσματικά.
Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ο διάλογος μεταξύ γονέα και παιδιού. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι τα παιδιά θέλουν να ακούγονται!
Για την ενίσχυση των γλωσσικών δεξιοτήτων οι γονείς μπορούν:
- Να κάνουν ανάκληση καθημερινών δραστηριοτήτων: π.χ. να θυμηθούν τη μέρα που πέρασαν μαζί από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτό βοηθάει στην εξάσκηση της μνήμη καθώς και σε δεξιότητες αλληλουχίας-περιγραφής.
- Να διαβάσουν ένα παραμύθι: κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης ο γονιός μπορεί να κάνει ερωτήσεις, και συγκεκριμένα τα 4 «Π», δηλαδή “Ποιος”, “Πού”, “Πότε”, “Πώς”, όπως «Πότε έγινε αυτό…;» ή «Πώς ξέρεις ότι…;» Ο γονιός μπορεί ακόμα να ζητήσει από το παιδί να προβλέψει τη συνέχεια ή το τέλος ενός παραμυθιού.
- Να γίνουν δημιουργικοί: η τέχνη είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος για να αναπτυχθούν πολλές δεξιότητες ταυτόχρονα, το οποίο συχνά υποβοηθά και την ανάπτυξη της ομιλίας.
- Να επινοήσουν “φανταστικές” διακοπές: το Στρουμφοχωριό ή το σπίτι της γοργόνας Άριελ μπορεί να είναι ιδανικός “φανταστικός” καλοκαιρινός προορισμός για τα παιδιά!
- Να παίξουν επιτραπέζια, όχι όμως ηλεκτρονικά παιχνίδια!
- Να κρατήσουν ημερολόγιο: ο γονιός μαζί με το παιδί μπορούν να καταγράψουν εμπειρίες και καθημερινά γεγονότα τα οποία το παιδί φαίνεται να θέλει να συζητήσει.
- Να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά!
Σοφία Ζαφειροπούλου
Λογοθεραπεύτρια
Υπεύθυνη του Τομέα Λογοθεραπείας
ΚΕΜΥΛΟ
TOMEAΣ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ