Ως γονιός πώς μπορώ να βοηθήσω στο σπίτι το παιδί μου που έχει Μαθησιακές Δυσκολίες;

Το παιδί ή ο έφηβος με Μαθησιακές Δυσκολίες είναι σημαντικό να παρακολουθεί εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών. Παράλληλα, όμως, στο σπίτι, είναι απολύτως απαραίτητο να ενθαρρύνεται και να υποστηρίζεται από τους γονείς. Ας δούμε μερικά βασικά σημεία:

1. Επιβραβεύστε το παιδί για κάθε επιτυχημένη προσπάθειά του, όσο μικρή και αν σας φαίνεται ότι είναι. Καθώς προχωρά το πρόγραμμα αποκατάστασης μαθησιακώνδυσκολιών, το παιδί θα κατακτά συνεχώς περισσότερους στόχους και τα λάθη του θα μειώνονται. Είναι πολύ σημαντικό σε κάθε επιτυχημένη απόπειρα εφαρμογής των στρατηγικών που διδάχτηκε να δέχεται θετική ανατροφοδότηση, ώστε να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή του και το αυτοσυναίσθημά του. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε αρνητικά ή επικριτικά σχόλια σχετικά με την επίδοσή του παιδιού.

2. Εάν το παιδί έχει αναπτύξει άρνηση για τη μελέτη και χρησιμοποιεί συμπεριφορές αποφυγής, όπως διακοπές για νερό, τουαλέτα ή ερωτήσεις και σχόλια που δε σχετίζονται με το διάβασμα, προσπαθήστε να εμπλουτίσετε τη μελέτη με ευχάριστες ασχολίες, ώστενα κάνει το παιδί μια θετική συνεξάρτηση. Η δική σας θετική στάση θα διαδραματίσει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Μπορείτε να οργανώσετε τις εργασίες για το σπίτι με παιγνιώδη τρόπο ή να κάνετε διαλείμματα μετά την ολοκλήρωση κάθε δραστηριότητας, ζωγραφίζοντας ή παίζοντας κάποιο σύντομο παιχνίδι.

3. Οργανώστε προσεκτικά το γραφείο του παιδιού. Το δωμάτιο του παιδιού είναι καλό να έχει ένα γραφείο, ώστε το παιδί να γνωρίζει ποιος είναι ο χώρος μελέτης του. Το γραφείο είναι σημαντικό να έχει καλό φωτισμό, λίγα οπτικά ερεθίσματα και ησυχία, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του μαθητή. Ορίστε μαζί με το παιδί το ράφι όπου θα τοποθετούνται τα σχολικά βιβλία και τετράδια και το ράφι όπου θα τοποθετούνται τα βιβλία για τις εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως οι ξένες γλώσσες. Ετοιμάστε μαζί με το παιδί μια μολυβοθήκη με όλα τα απαραίτητα, ώστε να μην αποσπάται την ώρα της μελέτης ψάχνοντας μολύβια και γόμες. Ζωγραφίστε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα σχολικών μαθημάτων και κολλήστε το πάνω στο γραφείο, ώστε το παιδί να έχει εύκολη πρόσβαση και να ξέρει τι μαθήματα έχει για την επομένη.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να θέλουν χρόνο και προσπάθεια, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!

Καλή μελέτη!

 

Πλακίδα Έλλενα

Ειδικός Παιδαγωγός,
Επιστημονική Υπεύθυνη του ΚΕΜΥΛΟ
MA Ψυχολογίας, ΜΑ Ειδικής Αγωγής
Μετεκπαίδευση στις Μαθησιακές δυσκολίες
Tags

Leave a comment