Μαμά δεν μπορώ να πω το σ…

Το φώνημα /σ/ είναι ένα από τα πιο συχνά φωνήματα που τα παιδιά φαίνεται να έχουν δυσκολία στην παραγωγή λόγου κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους.

Τα περισσότερα παιδιά εμφανίζουν σε κάποια φάση της προσχολικής ηλικίας δυσκολία στη άρθρωση του φωνήματος /σ/ και στα υπόλοιπα συριστικά της «οικογένειας» του, όπως είναι τα /ζ/, /τσ/, /τζ/, /στ/, /σχ/, /σκ/, /σπ/, /σφ/, /ψ/ και /ξ/ κ.α.

Τα πιο συχνά λάθη στην παραγωγή είναι τα εξής:

  • Αντικατάσταση του φωνήματος /σ/ με το φώνημα /θ/ π.χ. /θόλα/ αντί /σόλα/.
  • Αλλοίωση του φωνήματος /σ/ π.χ. /χιούπα/ αντί /σούπα/.

Σύμφωνα με τα τυπικά στάδια ανάπτυξης το παιδί αρθρώνει ορθά το φώνημα /σ/ στην ηλικία των 3,5 – 4,5 ετών.

Εάν εξακολουθεί να υπάρχει δυσκολία στην παραγωγή κατά την έναρξη του νηπιαγωγείου,κρίνεται απαραίτητη η λογοθεραπευτική αξιολόγηση καιη αντιμετώπιση των δυσκολιών αυτών.

Σε αρχικό στάδιο ο λογοθεραπευτής θα αξιολογήσει τον στοματοπροσωπικό μηχανισμό του παιδιού, τη χρήση και τη λειτουργία των αρθρωτών -όπως είναι η γλώσσα, τα χείλη, η σιαγόνα, τα μάγουλα- καθώς και τη ροή αναπνοής-φώνησης.

Αρκετές φορές παιδιά με δυσκολία στην άρθρωση του /σ/ αποχωρίστηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία την πιπίλα ή το πιπίλισμα του αντίχειρα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται στοματική καθήλωση σε ότι αφορά στην κίνηση και στον έλεγχο της γλώσσας.

Έπειτα ο λογοθεραπευτής -χρησιμοποιώντας συνήθως το παιχνίδι ως μέσο- διδάσκει στο παιδί πώς να παράγει τον σωστό ήχο μεμονωμένα, σε συλλαβές, λέξεις, προτάσεις και τέλος σε αυθόρμητο λόγο.

Η συνεργασία με τους γονείς είναι πολύ σημαντική,καθώς βοηθούν το παιδί να κάνει εξάσκηση στο σπίτι, προκειμένου να είναι σύντομο και επιτυχημένο αποκαταστασιακό πρόγραμμα.

 

Ζαφειροπούλου Σοφία                             

Λογοθεραπεύτρια,   Ειδικός Παιδαγωγός,

Υπεύθυνη τμήματος λογοθεραπείας ΚΕΜΥΛΟ

 

Πλακίδα Έλλενα

Ειδικός Παιδαγωγός

Επιστημονική Υπεύθυνη του ΚΕΜΥΛΟ

MA Ψυχολογίας, ΜΑ Ειδικής Αγωγής

Μετεκπαίδευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες

Tags

Leave a comment