Επαγγελματικός προσανατολισμός σε παιδιά με Mαθησιακές Δυσκολίες

Ο Σύμβουλος Σταδιοδρομίας – Επαγγελματικού Προσανατολισμού αντιμετωπίζει την πρόκληση του να αναγνωρίσει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του εφήβου που έχει απέναντί του προκειμένου να τον βοηθήσει να ορίσει τα βήματα που θα τον οδηγήσουν σε ένα επιτυχημένο μέλλον. Η πρόκληση αυτή πολλαπλασιάζεται όταν ο έφηβος αντιμετωπίζει Μαθησιακές Δυσκολίες.

Πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι ένα νέο άτομο με Μαθησιακές Δυσκολίες μπορεί να είναι επιτυχημένο σε οποιαδήποτε σταδιοδρομία κι αν επιλέξει να ακολουθήσει. Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και οι «ισοσταθμιστικές» στρατηγικές που χρησιμοποιούν τα παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες προκειμένου να τις αντιμετωπίσουν μπορούν να αποδειχτούν προσόν.

Υπάρχουν ιστορίες με δικηγόρους οι οποίοι επιδεικνύουν αξιοθαύμαστη ακουστική μνήμη, χάρη στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην ανάγνωση κατά τα μαθητικά τους χρόνια. Στην προσπάθειά τους να αποφύγουν να διαβάσουν και να ξαναδιαβάσουν τα πρακτικά μιας δίκης, επιστρατεύουν όλη τους την προσοχή στα όσα ακούν κατά τη διάρκεια αυτής. Αντίστοιχες εμπειρίες περιγράφονται και από πολλούς ηθοποιούς.

Φυσικά και υπάρχουν επαγγέλματα που παρουσιάζουν μεγαλύτερα εμπόδια για ένα νέο άτομο με Μαθησιακές Δυσκολίες. Το να ακολουθούν σύνθετες οδηγίες, για παράδειγμα, ενδέχεται να είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας. Ένας λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν Μαθησιακές Δυσκολίες οδηγούνται στο να αποκτούν δικές τους επιχειρήσεις, ίσως είναι το ότι δε θα τα πήγαιναν τόσο καλά στο να εργάζονται για κάποιον άλλο.

 Γεγονός!

Μια έρευνα σε 300 αυτοδημιούργητους εκατομμυριούχους στις Η.Π.Α. έδειξε ότι το 40% από αυτούς είχαν διαγνωστεί με Μαθησιακές Δυσκολίες. Ακόμη, μια έρευνα σε 5.000 εκατομμυριούχους έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν κάποιου είδους δυσκολία κατά τα σχολικά τους χρόνια.

Γενικά, οι νέοι άνθρωποι με Μαθησιακές Δυσκολίες τείνουν να τα καταφέρνουν καλύτερα σε εργασίες που τους επιτρέπουν να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους. Η γραφιστική είναι μία από αυτές τις εργασίες. Ακόμη και η δημιουργική γραφή μπορεί να δώσει περιθώρια εξέλιξης, αρκεί βέβαια να υπάρχει μια ομάδα που να αναλαμβάνει τη διόρθωση (proofreading) και την σύνταξη (editing) πριν από την τελική παρουσίαση/έκδοση του κειμένου (είτε πρόκειται για βιβλίο, σενάριο, διαφημιστικό σποτ, τραγούδι, κ.ά.). Επίσης, οι πωλήσεις και ο ευρύτερος χώρος του μάρκετινγκ είναι επαγγελματικοί τομείς στους οποίους βοηθούν οι διαπροσωπικές/επικοινωνιακές δεξιότητες που συνήθως διαθέτουν.

Το κλειδί της επιτυχίας κρύβεται στο συνδυασμό των ενδιαφερόντων με τις φυσικές ικανότητες και κλίσεις του παιδιού. Πολλοί έφηβοι είναι ιδιαίτερα ικανοί στους Η/Υ και θα μπορούσαν να τα πάνε καλά σε τομείς που σχετίζονται με τις Νέες Τεχνολογίες.

Είναι πάντα σημαντικό για έναν έφηβο να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα που σχετίζονται με επαγγελματικούς χώρους (π.χ. με την παρακολούθηση επαγγελματιών, με εθελοντική εργασία). Αυτή η ανάγκη είναι ακόμη μεγαλύτερη σε παιδιά που μπορεί να αισθάνονται ότι οι Μαθησιακές Δυσκολίες τους μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στην επαγγελματική τους πορεία. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά να εξερευνήσουν πολλές εναλλακτικές ώσπου να ανακαλύψουν την κλίση τους. Βέβαια, αυτό που θα ενισχύσει τα παιδιά είναι η πίστη, η ενθάρρυνση και η υποστήριξη των γονιών τους.

Έχει πλέον αποδειχτεί ότι η επιτυχία σε πολλούς σημαντικούς τομείς της ζωής –ανάμεσα στους οποίους ανήκει και η σταδιοδρομία- δεν εξαρτάται τόσο από τη σχολική επιτυχία, όσο από κοινωνικές δεξιότητες και προσωπικά χαρακτηριστικά, όπως η αυτό-επίγνωση, η αυτό-κινητοποίηση,  η ευελιξία/ προσαρμοστικότητα, η επιμονή και η ανθεκτικότητα και όλα όσα συναποτελούν τη λεγόμενη «συναισθηματική νοημοσύνη».

Το παιδί θα επιτύχει περισσότερο σε τομείς που θα μπορούσαν να εκφράσουν το πάθος του. Ενθαρρύνετε το παιδί να ακολουθήσει τα όνειρά του. Μπορεί να εκπλαγείτε ευχάριστα από το πόσα μπορεί να καταφέρει στην ενήλικη ζωή του!

Μαρία Γρατσία

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

ΚΕΜΥΛΟ

ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Leave a comment